RWANDA 

COOCAMU

  250 g    3.350,- HUF

Origin: Rwanda

Provincia: Nyugati

Szektor: Musasa

Farm: Coocamu Musasa Kooperatív farmjai

Fekvés: 1400-1600 masl

Variáns: Bourbon

Szüret: Március-június

Eljárás: mosott

Ízjegyek: alma, nádcukor, citromos pite, mandarin

Ahogy az Afrika legnagyobb részére jellemző, a kávé több kistermelő farmjáról kerül ki. Szüretelés után a kávécseresznyék gyors szállítás és minél hamarabbi feldolgozást igényelnek,  épp ezért a helyi termelők nagyban függnek az infrastruktúra kialakításától. Az évben két száraz és esős évszak van, melyek változása remek lehetőséget biztosít a kávészemek lassú érleléséhez és a lassú szürethez. Az időjárás változás azonban ezt a területet sem kímélte: a klímaváltozás árvizekhez és esőzésekhez vezetett, így előfordul, hogy az utakat le kell zárni, sőt, nem egyszer a hidakat is elsodorja a víz. Ugyanakkor a hőmérséklet is alacsonyabb mint azt egy egyenlítő menti országtól várnánk, ami viszont egyben a magasabb fekvésnek is köszönhető.

A mosóállomás egy 368 tagból álló kooperáció tulajdona. A feldolgozás itt is hasonló, mint az ország többi részében. A kávécseresznyéket előzetesen fermentálják, mielőtt teljesen megtisztítanák. Ezt egy újabb fermentáció követi, mely folyamat 36 órán át tart. A szemeket ezután emelt ágyakon szárítják, majd egy biztos raktárban előkészítik a csomagolásra és a szállításra.